Sunday, July 29, 2012

DIY BUNGA KERTAS for my TABLE CENTREPIECE

Salam Ramadhan,
Tahun ni tahun last aku akan berpuasa dan beraya sebagai seorang anak ibu.
Sebab after raya ni InsyaAllah aku akan bergelar seorang isteri. Hihihi.

So, kali ni aku nak buat tutorial untuk DIY bunga kertas.
Bunga kertas ni aku nak buat untuk table centrepiece nanti. Takdelah meja makan nanti nampak kosong je kan.
Pakai bunga ni is much more cheaper than beli bunga-bunga dekat kedai. Tak kisahla bunga plastik ke, fresh flowers ke. Lagipon aku ni bukan peminat bunga. Bunga ni pon dah cukup cantik bagi aku.
Aku belajar buat bunga kertas ni pon dekat blog mana pon aku lupa. *sorry owner blog yg dah bagi aku ilmu tu. Hihihi

For the first step, you guys pergi kedai kahwin ke, stationery ke, kedai bunga ke, then pergi beli Crepe paper.
After that, korang potong crepe paper yg dah terlipat-lipat dalam plastik tu selebar 6 inch.
Bila korang bukak crepe paper yg dah dipotong tadi, korang akan dapat seperti ini:


Selepas itu, korang lipat dua crepe paper tadi, then potong, lepastu lipat lipat tiga, potong, kemudian lipat dua , potong. Mesti tak faham kan. Senang cerita, crepe paper size kat atas tu tadi lipat dan potong sampai dapat 12 keping crepe paper kecik-kecik. Hahaha.
Macam ni ye kawan-kawan:


Nanti korang akan dapat size crepe paper yg kecik-kecik. So, korang lipat tiga macam ni pulak:


Lepas dah lipat tiga macam tadi tu, korang lipat dua macam ni pulak:


Dan korang kena potong hujung crepe tu tadi bentuk ala-ala bujur. Atau pon orang panggil half elips. Buat sampai lah dapat banyak:


And then, lepas dah dapat banyak, untuk buat sekuntum bunga, korang memerlukan lapan keping yg half elips tu tadi. Susun secara bertindih dan ikat dengan dawai. Kemudian korang jarak-jarak kan dia macam ni:


Lepas dah jarak-jarak kan, korang kembangkan semua crepe paper tu tadi satu-satu kelopak untuk membentuk bunga. Finally, siap la...hehehe:


Mudah sahaja bila dah faham.
Nanti korang boleh lah buat banyak-banyak as the decorations during wedding or e-day korang nanti.
Untuk table centrepiece aku, macam nilah hasilnya. Ini yg belum siap punya. Nanti dah siap aku tunjuk lagi okeh. =)





SELAMAT MENCUBA!






*Ya Allah, another 1month to go. Dup dap dup dap. =P
Yang kurang kreatif,

1 kritikan.:

kay_are said... Best Blogger Tips

memang kreatif! tapi bab2 kreatif ni r yang aku memang fail.. -__-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top