Thursday, September 13, 2018

Sayang, Happy 6th Anniversary!

6 years
You know what, i've been 4 days late to post this entry sebab busy sangat kemas rumah nak pindah ni. See, kami masih belum lagi menempuh saat-saat kaya bersama. Kah.
Bila lah episod nomad ni nak berakhir. 

On 9th September haritu, kami takde buat apa-apa celebration pun. Just a simple wish je dalam kereta. Haha. 
Oh, thank you to husband for the appreciation insta-post he did. I'm so touched. Auwhhh~
Jarang taw dia nak post pasal bini dia. Hahaha.  

Anyways, lately ni, kami dikelilingi dengan kes-kes failure in marriage. Mostly sebab suami ada perempuan lain. And kebanyakannya memang sedang dalam proses untuk bercerai. 
So, i feel so grateful that Allah still gives me and husband a marriage full with honesty and loyalty with three healthy kids. Alhamdulillah
Maybe this is the crucial phase in marriage life. And we managed to pass through it tho our daily life are full with fights but at the end of the day, love is beyond all of it.

Oklah. Just leave the negativity aside. It's our anniversary and i just wanna remember our happiness together. 
Oh and one of it yang i jarang cerita is our engagement. Cause it took us only three months from the day we first met. Gatal tak? Haha. 
Actually Badi nak secure i awal-awal letteww. Hahaha. 

Time tu takde siapa pun yang tahu i akan bertunang and i dont know why i taknak bagitahu kawan-kawan pun. Hahaha
The first one to know was Dila. 
Dia yang temankan i beli hantaran bertunang waktu tu.





One week before the engagement day tu baru i bagitahu Annur, Kak Anim, Ewa, Nabil Lin, Paktam and Aman. 






Konon-konon my dream engagement day is just humble and simple. Tapi sampai sekarang i menyesal tak sudah sebab simple ya robbi i buat. Hahaha. 
Rasa macam nak bertunang lagi sekali. Ehh. Hahahahaha. 

I pakai baju kurung biasa tapi jenis lace yang paaaaalingggg biasa. 
Veil apa semua takde. So, i pakai tudung yang ada flower embroidery atas kepala ala-ala macam crown lah thus it was a trend at that time.
Make-up pun sumpah lah simple pakai apa yang ada je. Itu pun ewa yang make-up kan style nak pergi keluar jalan-jalan je. Haha. 




Lepastu semua hantaran i cakap i nak buat sendiri. Takde siapa boleh kacau sebab i taknak ada bunga-bunga ke hape benda.
Cuma ibu je lah degil dia nak jahitkan bedsheet baru and beli carpet baru untuk dalam bilik i. Other than that memang i kata buat macam orang nak datang rumah macam biasa je.
Photographer pun jangan cerita lah kan. Nama pun simple. Gambar pun mana dan je yang ada. Sedih! 

Dalam fikiran i waktu tu, i takut nak buat grand-grand sebab malu. 
Buttttt the utmost reason is........i dapat tahu family bakal mertua jenis yang that kind of islamic and i pulak jenis free hair jahil tak sampai hidayah lagi. So, i takut sangat nak buat beria pelamin bagai sebab takut nanti family bakal mertua kata apa. 
Hahaha. Sumpah lah i memang fikir sampai macam tu sekali ok.

Tapi memang hari nak bertunang tu memang itu first time i jumpa Umi and Ayah. 
Dia punya takut tu memang menggigil gila bila tahu diorang dah sampai depan rumah. 
I pulak duduk rumah setinggan time tu dekat Padang Jawa, tapi rombongan yang datang waktu tu semua pakai kereta mahal-mahal. 
Can u imagine, rasa macam aduh lah....malunya lah rumah kita ni dah lah kecik panas pulak tu. 
Haha. 


Muka bakal imam i yang masih kurus lagi. Hahaha





I dalam bilik masa tu membayangkan, ok nanti time moment nak sarung cincin tu mesti Umi je yang masuk dalam bilik kan. 
So takdelah malu sangat. 
Eh tiba-tiba Maklong yang masuk bilik sebab nak panggil i keluar. Katanya family bakal mertua nak kenal so kena salam-salam semua. 
Oh my god. Can u imagine, kita ni dah prepare macam lain, tiba-tiba jadi lain. Memang goosebump tu jangan cerita lah kan. 
I boleh pulak buat drama 10 minit dengan Maklong taknak keluar bilik. 
Yang i ingat i cakap, "Eh taknak lah keluar. Bukan mak dia ke yang masuk bilik? Taknak lah maklong. Maluuuu"
And the scene tarik-tarik tangan berlangsung selama 10 minit. 
I pun tak tahu apa yg i fikir sampai degil taknak keluar bilik. hahaha. 

Waktu dekat ruang tamu tu, memang gigil lah tangan i pegang tangan ibu. 
Rasa takde apa pun yang masuk dalam kepala time tu sebab terlalu cuak.
Lagi lah time kena salam-salam dengan saudara-saudara belah Badi tu. I bet diorang mesti rasa tangan i sejuk macam mayat. 





Nevertheless, everything went smoothly. 
Kalau tak smoothly, takkanlah sampai tiga orang anak la ni kan. Hahaha





But trust me, i punya moment nak bertunang tu lagi penuh debaran dari time nak akad nikah. Sebab kitorang kan memang tak bercinta pun before tu. Jumpa pun sekali dua. 
So rasa macam 'eh betul ke keputusan i buat nak bertunang dengan lelaki entah siapa ni'
But alhamdulillah, lelaki entah siapa ni lah yang paling terbaik untuk i. 

He will never say no to our requests. 
He will tries to fulfill all of it. 
He is the one who knows me better. 
So i will give all i can as return. 
Because, all of me loves all of you,
Love your curves and all your edges,
All your perfect imperfection. 
(eh lirik lagu pulak 😜 kita reply balik lirik lagu yang dia bagi)

To many more fights that make us love each other, 
and to many more love that make us strong together,
Till our 7th and countless number of anniversary,


0 kritikan.:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top