Friday, March 25, 2011

Akad Nikah di Masjid Menyerupai Kristian tapi Kita Digalakkan Nikah Awal

*ok..sebenarnya tajuk entry itu adalah gabungan dua benda yang aku nak cerita kat sini.




ini adalah perkahwinan di Gereja oleh orang Kristian


ini adalah pernikahan di Masjid oleh orang Islam


Sila cari sepuluh persamaan di dalam kedua-dua gambar di atas.
Takde kan.

Islam nikah dalam Masjid = Kristian kahwin dalam Gereja
Islam sembahyang dalam Masjid = ????????

errrr.....


So, macam mane boleh kate nikah di Masjid menyerupai Kristian?
-___-"


*oh...sebelum tu aku nak cakap. Ini adalah pemerhatian aku sendiri ye. Maaf kalau aku salah.


Aku dapat tau pasal hal ni pon dari Facebook. Ade orang post post cite pasal ni. Isu ni ade keluar dalam Kosmo 21 Mac 2011.




   




Bila aku rasa pelik dan hairan, aku pon akan berusaha gagah perkasa carik jawapan untuk benda ni.
Gila kau, sape tak pelik. Dari dulu aku tengok ramai orang dah bernikah dekat Masjid. Tibe-tibe skang ni boleh kate sama macam orang Kristian pulak. errkkk....
*mungkin dah pernah orang cakap before ni tapi aku baru tau sekarang ye.

Dan ini adalah hasil pencarian aku yang memberikan jawapan yang sangat bernas dan best.


*Timaseh tuan haji. :)

Based on my reading, ape yang aku boleh hurai dan simpulkan kat sini adalah! (nada seorang wakil rakyat)

Orang Islam di Malaysia hukumnya HARUS bernikah dalam Masjid KALAU!!!!

Kita menjaga adab ketika berada di dalam Masjid.
*waktu sekolah dulu korang belajar Agama Islam kan. Ustazah pon ade terang kan adab-adab dalam Masjid kan.



Ye lah...time nikah tu la si pengantin nak salam-salam dengan orang bukan Muhrim. Contohnya si ayah sedara nak ucap tahniah dekat anak sedara perempuan die. Takkan si anak sedara perempuan ni nak kata "NOOO!!! ayah sedaraku."

Time tu jugaklah ade orang nak mengumpat mengeji pasal orang tu, pasal orang ni. Hah kau...dah lame tak jumpe. Sekali sekala ade function macam ni la boleh bergosip kan makcik-makcik kakak-kakak sekalian.

Yang budak kecik ade yang merengek-rengek nak susu la, yang main kejar-kejar la, yang gelak-gelak la, yang anak-anak dara time ni la nak posing-posing tangkap gambar kan.

Ade pulak sang perempuan terseksi la pulak datang Masjid time tu. Dah kate majlis nikah. Nak la pakai baju kebaya belah sini sana. E'eh...ternampak plak rambut kau ade jatuh sikit ala-ala Siti gitu. Tambah pulak dengan yang bersanggul tinggi macam klcc pakai tudung.

Alhamdulillah...akad nikah pon dah selesai. Nak buat la upacara membatalkan wudhu' suami isteri. Hah... Cium-cium dahi pulak. Eceh...malu saya.



   



So, dari situ korang nampak tak berapa banyak benda sia-sia dan tak patot kita lakukan dalam Masjid.
Itu contoh ye. Aku pon buat jugak benda yang sama. heh.

Kan lagi elok kalau kita akad nikah je dekat rumah sang Perempuan. :)

***********************

Tak lupa juga. Nikah lah awal-awal ye.
Sebab kite orang Islam ni digalakkan nikah awal.
*yess...bagi orang yang berniat nak kahwin awal macam aku ni sangat best bila dapat tau pasal hal ni.

Ini pula aku tau dari Cik Annur kite.
Die tag aku dalam Contoh Surat Mintak Izin Kahwin Awal.
*tapi disebab kan die hide wall die kan, so aku search kat google untuk tunjuk surat tu.



Ye....memang sangat panjang untuk dibaca ye. Kau mesti malas bace kan.

So, aku keluarkan isi penting die je.

"Dalam sirah Rasulullah SAW, Rasul bernikah dengan dengan Saiditina Aisyah ketika Aisyah berumur 9 tahun dan berumah tangga dengannya pada umur Aisyah mencecah 12 tahun. Ini bermakna Rasulullah menunaikan nafkah batin untuk Aisyah ketika mana Aisyah berumur 12 tahun, iaitu 3 tahun selepas menikah."

 Maknanye, lelaki boleh bernikah dengan perempuan tanpa menunaikan kewajipan dia sampai tiba masanya. errr...yeke?
Tapi yang pasti, sepanjang tempoh diorang dah bernikah tapi tak duduk serumah tu, ape yang diorang buat semuanya halal.

Kalau lelaki tu rindu perempuan tu, dia dapat pahala.
Kalau lelaki tu call perempuan tu, dia dapat pahala.
Kalau lelaki tu bagi hadiah dekat perempuan tu, dia dapat pahala.
Kalau lelaki tu keluar dengan perempuan tu pon tak berdosa.

Hah...macam best je kan.

JADI!
Kahwinlah awal. Nescaya anda tidak melakukan dosa.




Tapi....................

Dalam hidup zaman sekarang ni, takkan kau nak hidup kahwin cerai.
Orang mesti nak kenal dengan pasangan dia dulu sebelum kahwin kan.

Bak kata adik aku;

"Kalau ade perempuan ajak aku couple, takkan aku nak cakap.
Ehhh...JANGAN! Dosa. Esok kite nikah.
Tibe-tibe tak serasi. Cerai pulak.
Takkan aku nak buat benda yang sama sampai aku jumpe perempuan yang sesuai?"

Oh...itu adalah jawapan dari seorang budak berumur 19tahun yang masih nak enjoy lagi ye.

So....ape kate korang?

Fikirlah sendiri. Aku cuma memberitahu.
Timaseh.




zzzZZZzzz




13 kritikan.:

Ariffin Khomeini said... Best Blogger Tips

1.isu ini agak kelakar utk dibincangkan tetapi kalau dibiarkan ia akan jadi satu budaya iaitu kahwin di masjid

2.Tetapi kelakar kalau bagi reason kahwin di masjid menyerupai kahwin di gereja. Pengantin Bersanding, ikut cara Rasulallah ke? Islam itu syumul. Budaya yang baik boleh terus diamalakan.

Asyraf Camaro said... Best Blogger Tips

ok kalo mcm tu nikah dekat rumah je senang..

BLADE EDGE said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

pasal isu nikah dlm masjid ni, ada terbaca baru2 ni..ada saranan yg mengatakan elok kalo akad nikah tu buat jer kat rmh pngantin pmpuan...


regards,
BLADE EDGE

sweet honeydew! said... Best Blogger Tips

nak kawen awal pon kena pkir masak2 dulu. law kawen ekot nafsu, adooii.. sekejap je la gamaknye.
da bosan asyik ngadap benda same, terus nak cari orang lain.

ape pon, sebelum ameq kputusan nak kawen, bincgla dgn pasangan sbaik2 nya..
tanak nyesal d kemudian ari.. :)

chill..

A retarded kitty said... Best Blogger Tips

lagi best nikah kat rumah

A retarded kitty said... Best Blogger Tips

lagi best nikah kat rumah

mykhalis said... Best Blogger Tips

yeyy..khalis nikah di rumah..hehe

hottest entry di blog khalis :
Feel peminat bola sepak sluruh dunia

Video rakaman pemimpin parti pembangkang

Encik Amman said... Best Blogger Tips

Yang bercakap bernikah di masjid tu menyerupai kristian tu benar2 pasti ke?

Masjid kan Rumah Allah. Tempat yang suci yang sesuai untuk menyatukan hubungan yang suci kan. Tapi kalau dah nikah tu pun jaga lah juge adab2 dalam masjid.

zalizalu said... Best Blogger Tips

bila ko nak kawen ni etika? calon dah ada kan? wahahahaha

Chimie Sushishashimiesz said... Best Blogger Tips

bgusla entry k0 ni..menggalakkan ak kawen cpt! muahahah

Yuslia Suhana said... Best Blogger Tips

yg sesi batal air smyg tu salam je leh tak?? takyah cium2... nak cium tggu malam sketttttt! wakakakaka

i am S!L4H.. said... Best Blogger Tips

patut la ad yg kate mcm tu. adehh mcm2

kay_are said... Best Blogger Tips

tu r pasal.. pelik lak bile cakap menikah kat masjid xleh.. kalau camtu yang sebelum ni wat camtu ape jadi? tapi mungkin betul, ade sebab2 tertentu kot.. ae pun part nikah awal tu, macam sume dah x amek kesah kot.. mak pun x bagi kan.. huu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top