Saturday, April 2, 2011

Lelaki ke Perempuan yang tak cekap bawak kereta ?

Ini pemandu lelaki

    VS   



PHOTO DELETED



Berdasarkan gambar di atas, apa korang boleh bandingkan?


>>Kalau kau tanye aku, dengan bangga aku jawab jenama kereta la. hahaha! Tapi jangan tanye auto ke manual. -__-"
Dengan kereta yang hebat, kau mesti boleh jadi cekap. errr.... :D

ok ok ok...tujuan entry ni bukan nak begaduh laki bini, kakak abang, pe sume.
Korang pon mesti dah tau kan pasal isu Datuk Bung Moktar Radin cakap;

"gaya pemanduan golongan wanita berbahaya, gelojoh, tidak cekap dan boleh mengundang kemalangan terhadap pengguna jalan raya lain."
*copy from this


Ape masalah die nak cakap macam tu? Lelaki ni hebat sangat ke drive? Perempuan bukan tak cekap, tapi berhemat, perempuan pon bersama-sama membangunkan negara juga! pesanan ikhlas dari Ana Raffali. *iklan Era.fm. Perempuan tu, perempuan ni..lelaki tu, lelaki ni....bla bla bla...


Kau jangan ingat aku perempuan, aku nak cakap la ayat-ayat kat atas tu. -____-"
Malahan aku lagi sokong ape yg Bung Radin tu cakap.
Sebagai seorang license holder yang tak sampai 2 tahun lagi, *heheh.
aku memang rasa perempuan ni tak cekap sangat bile drive.


Ye lah...aku cume yakin bile kereta dah mula bergerak. Tapi cube kalau tibe-tibe ade perkara yang tak diduga jadik waktu aku tengah drive. Lembu melintas ke, anak monyet menari ke, mat rempit seret-seret kat depan kereta aku ke confirm tah ape aku tekan. Minyak ke mane, brek ke mane.
*Pengakuan jujur weh.

Lagi satu driver perempuan ni, asal dah bagi signal kiri ke, kanan ke, terus redah. Bukan nak tengok side mirror dulu ke hape. Janji signal dah kelip kelip hokeh. Lantak la kat orang lain.


Tapi tak sume driver perempuan yang macam aku describe kan tu.
Dan tak ramai jugak driver perempuan yang cekap macam lelaki.
Kirenye perempuan ni drive biase-biase je. *jawapan selamat. ;)
Aku respek la dengan cara lelaki drive.
Itu tak dapat disangkal.


TAPI!!!!

yang buat aku terkejut gile...bile ade jugak lelaki zaman sekarang ni yang tak cekap bawak kereta.
Ye...aku bercakap berdasarkan pengalaman sendiri. Aku sendiri berada dalam kereta itu! Bukan rekaan.



1. Ada lelaki tu bajet nak rapat-rapat dengan lori depan die la waktu tengah jem. Tibe-tibe tercium plak bontot si lori tu. hah kau. Nasib baik tak terok. Tercium je. Belum buat ape-ape lagi. ;p

2. Ada pulak time dekat selekoh, boleh pulak terbabas naik atas divider. Mak aihh...nak drift tapi tak jadik. Nasib baik kereta tu agak besar dan boleh control keterbabasan tu.

3. Ada sekali tu pulak, lalu dekat tol. Punye tanak dekat dengan orang tol tu. Maybe takut terkena penyakit berjangkit ke hape, punye jauh jarak kereta dengan orang yang dekat tol tu. Bukan jauh yang jenis korang bukak pintu kereta hulur tangan, tapi bukak pintu kereta, berjalan pergi bayar dekat tol. errkk...tak faham ek. Abaikan je la cerita ni.

4. Pernah jugak, time nak masuk tempat parking berbayar, nak amek tiket kat pagar tu, boleh pulak gile dekat dengan mesin tu sampai side mirror boleh patah wooo. *ini aku pon penah buat. heh.


So...aku amat tak sangka ada driver lelaki macam ni.
Pelik pelik.


Pada pendapat aku, sama-sama je la kita jaga keselamatan kita.
Kau hebat ke, kau tak hebat ke. Jalan raya tu untuk semua. Kalau kau rasa diri tu tak cekap, kau naik beskal je lah. *aku sedang bercakap di hadapan cermin untuk diri sendiri. -___-"



Safina pemandu paling cekap di Malaysia



Contohilah Safina.^____^


zzzZZZzzz





20 kritikan.:

Raji berkata said... Best Blogger Tips

hohoho kalau tgk dri segi emotional mngkin cmtuh lah kot ;D
cm kau ksi example cnthnyer lembu ker paper yg tbe2 ad tros jdi panic ;D
lelaki mngkin lebih cool
tapi tu bkn bermakna perempuan tak cermat ;D
lelaki over confidence
nk ikut kereta pun semua dkt2
kalau terjadi paper mula la sesi salah menyalah =.=

Encik Amman said... Best Blogger Tips

Jawapan yang senang. Sape yang tak cekap tu memang tak cekap la. tak kisah la laki ke perempuan. Cube praktis banyak2 bawak kereta hingga yakin dan cekap. Kadang2 bila kita teragak2 bukan saje membahayakan diri sendiri.. orang lain pun boleh terlibat

myra anne said... Best Blogger Tips

ade sorg kwn laki kte suke kutuk cara pompuan drive. sdg kn laki pn xde la bgs mane. gelabah lebih nk cucuk2 kete dpn pastu nk drive laju2.

ble pompuan drve laju, membebel cm hape je..

izyan genit said... Best Blogger Tips

betullaa.. personally mmg genit lagi suka ayah drive dari mama genit drive.
llaki ni drive xde ikut prasaan. relex je.
kalau pmpn nanti kalau tgh marah tu mmg tekan minyak la. sah2 kurang berhemah.
genit sendiri pun tak lepas sangat nak drive ni. lesen belum abes P lagi
hehehe

Nur Rabiatul Adawiyah said... Best Blogger Tips

baru habis joget,

kdg2 lelaki pun bajet bagus tapi bile dah xcident salahkan orang lain. haih =.="

nelly said... Best Blogger Tips

haha ..emo kat sni ..
hahaha ..
kalau bagi Nelly kan , lelaki banyak cakap sebab diorang asyiklah menjawab telefon ..hahahahaha

Naddia said... Best Blogger Tips

paling senang dan mudah..hire je driver yg bertauliah. kite dok kat belakang cam diva~

thanks kamu sudi bace entry2 ku..
ai lebiu la!

KHRLHSYM said... Best Blogger Tips

sangat tidak cekap bawa kereta @.@

JIJI YU said... Best Blogger Tips

aku rase driver pompuan ni tak memahaami

Cik Rimau said... Best Blogger Tips

er.. cik rimau ni usah kate kereta.. motor pon xpenah bawak.. haha.. lau nak drive, sah2 la sape naik dgn cik rimau kne mngucap dulu.. hehe

akutetapaku said... Best Blogger Tips

org pompuan bkn x cekap cume tersgt berhati2 ketika memandu.... :)

Azroy Bin Kassim said... Best Blogger Tips

baa~ CAK!!

perempuan bkn tak cekap.. tp kurang peka keadaan sekitar.. misalnya sewaktu memotong.. slalu tak tgk kereta blkng dulu...

yg lelaki bkn tak cekap.. tp pemanduan terlalu agresif... tu yg slalu cium bontot kederaan dpn tu.. haha

Roy masih tak tahu bawa kreta.. haha

Yuslia Suhana said... Best Blogger Tips

Nak tau x, ada org tu kan masa nk keluar parking kat the curve, mesin tmpt masuk kad parking betol2 dpn muka dia..adalah seinci kot. last2 masa nk keluar, tepi kereta tersagat kat tepi divider bwh mesin tuh..hhaha pastu emo2.. nak tau siapa, sila tanya rakan di tempat kerja anda...hahahahaahah

mykhalis said... Best Blogger Tips

hahha..khalis dah 7 tahun memandu.. takde masalah..takde eksiden..saman pun baru 2 kali kene..itupun 2minggu lepas.. itupun sebab takde lesen..slumber jee..wahahaha


Ada apa dengan DARA

kay_are said... Best Blogger Tips

aku rase aku cekap, x caye cube cari kete aku kat area shah alam tu.. =P pasal drive,pompuan ade yang power, ade yang x, contoh macam akak aku, name je ade lesen tapi nak reverse kete pun x reti.. masuk gear 1, bunyi je lebih.. gerak nye x.. last2 dulu aku tukang hantar die g keje ari2 (-_-")

Salhah Suhot said... Best Blogger Tips

hmm..perempuan cepat panik biasenye.cekap atau tak tu terpulang dah berape lame bawak kereta kan?cume selalu fed up dengan driver yang over careful.careful is good but over careful..sakit ati org lain kot..

Bella Bell said... Best Blogger Tips

emmm....saya nak ngaku boleh??

saya xde lesen lagi..lalalala ^__^v PEACE~

tapi kadang2 laki ada gak xbrapa cekap bawak kete..cuma xramai la..huhuu~

blog-tips-kurus said... Best Blogger Tips

itu little safina under age maaa.. under weight, under height.. hehe!

i am S!L4H.. said... Best Blogger Tips

perempuan cepat gelabah bile memandu. oh x semue. ade yg pro kot. respek sama lu.
aku? erkk~ x bape cekap. pernah nak terbabas. T___T

adwafarahin said... Best Blogger Tips

yee sye akn contohi safina hee :)

comel oh! cubitkan pipi die utk adwa yer!

hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top